İtalya-Afrika Zirvesi

İtalya-Afrika Zirvesi 29 Ocak 2024’te Roma’da yapıldı ve etkinliklerin çoğu bu gün için yapılacak.

Avrupa Haber Ajansı İtalyan Bürosu’na göre İtalyan hükümeti tarafından düzenlenen zirve 28 Ocak’ta İtalyan Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella tarafından düzenlenen akşam yemeği ile başladı.

İtalyan Cumhurbaşkanı 25 Afrika ülkesinin liderlerini – Başbakan Meloni, Tajani Dışişleri Bakanı, AB Liderleri: Von der Lane, Metsol ve Michel, Afrika Birliği Başkanı Azali Afrika, Moussa Faki, Genel Milletvekili’ni, BM Sekreteri, BM Sekreteri Genel Yardımcısı Amina Jane Mohammed, IMF Direktörü Christina Georgivivive ve Vatikan Sekreterini makamında ağarladı.

Cumhurbaşkanlığı Mattarella şunları vurguladı: “İtalya ve Afrika’daki bakanlık konferanslarında başlayan yoğun bir diyalogda, Afrika kıtası ve bizim görüşümüz arasında yapılandırılmış ilişkiler bile yoğun bir diyalog başladıktan sonra niyet ve umut elde etmeliyim.

Zirveden eksik Mali, Sudan, Nijer ve Burkina Faso gibi ülkeleri idi. Ancak Büyük Britanya ile daha yakından bağlantılı bir ülke olan Nijerya da eksik idi.

İtalya-Afrika zirvesinin genel toplantısı 29 Ocak’ta Palazzo Madama Salonu’nda (İtalyan Senatosu) saat 10: 00’da başladı. Senato Başkanı tarafından selamlama konuşmasından sonra, Bakanlar Konseyi başkanı Giorgia Meloni, Ignazio La Russa zemini aldı.

Zirvenin amacı Afrika ülkelerine Afrika’nın gelişimine yönelik bir vizyon sunmaktır. İtalya, birlikte büyümek için Afrika ile eşit bir yaklaşıma sahip olmak istiyor. İtalyan hükümeti için, paternalist değil, hatta hayırsever değil, yırtıcı değil, Afrika’ya yeni bir yaklaşıma ihtiyaç var. Birlikte büyümek için eşit bir yaklaşım. Avantajlar, Afrika’da olan her şey İtalya’yı içerdiği için sayısızdır: göçten güvenliğe, tedarik zincirlerine kadar.

Orijinal kaynakta daha ayrıntılı bilgi mevcutdur:

https://www.european-news-agency.de/politik/italy_africa_summit-88354/?fbclid=IwAR23MCP7qVuqQ_mSwQOHKtBQX_Qpvt7IaLqfa7s9G-9uWN4jEGA0h8uBx_g

Correspondent
of the European News Agency and Managing Director of Eurasiaticanews
Carlo Marino

Esperto in relazioni internazionali. Giornalista della European News Agency (Germania), corrispondente da Roma.